Donut worry, be healthy

Fánk evése bűntudat nélkül? Többé nem kell lemondanod vagy bűntudattal enned ezt a nasit, ugyanis hoztunk pár tippet ismét Nektek!

Sziasztok! Legújabb blogunkban megosztjuk veletek, hogy miért lyukas a fánk, honnan is ered, és persze mi is kipróbáltunk egy szuper egészséges es finom receptet!

Kezdetben a fánk nagyon édes , pufi, olajban tocsogó volt és igény szerint lekvárral töltötten ették. Ezt pedig később felváltotta az amerikaiak nagy kedvence, a mázzal bevont fánk. Ez egy olyan univerzális nasi, amit mindenki máshogy készít el.

"A legenda úgy tartja, hogy az első nyomai egy 1803-ban megjelent amerikai szakácskönyvben lelhetőek fel, ahol holland telepesek által készített olajban sült kelt tésztalabdákról szól még a recept, a jellegzetes luk pedig állítólag 1847-ben került a fánkokba, mégpedig azért, mert egy bizonyos Hanson Gregory nevű fiatalember, aki hajószakácsként dolgozott, megelégelte, hogy a fánkjainak nem sül át a belseje, ezért nagy leleménnyel kiszúrta a tésztalabdák közepét- és láss csodát - át is sült, mutatós is lett a frappáns megoldásként született újfajta fánk." (Forrás:www.cookta.hu)

A tipikus amerikai lyukas fánk elkészítéséhez ma már vásárolhatunk fánksütő tepsit, de ha nincs otthon, akkor se essünk kétségbe, megmutatjuk mi hogyan csináltuk!

Na de nézzük az egészséges fánk receptünket!

Hozzávalók: tönkölylisztes verziónkhoz

- 80 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (helyettesíthető rizsliszttel/kókuszliszttel/diabetikus liszttel)

- 4 dkg élesztő

- 20 dkg növényi margarin

- 4 db tojás

- 4 dl kókusztej ( helyettesíthető mandulatejjel )

- 2 ek. eritrit (helyettesíthető akár mézzel)

 A lisztben elkeverjük az eritritet, belemorzsoljuk a margarint, majd az összekevert masszában csinálunk egy kis lyukat. Abba az élesztőt, langyos tejet, majd a felvert tojásokat elkeverjük.

received_249601112578966.jpeg

Miután szépen összeállt a tésztánk letakarva pihentetjük, még meg nem kel.

received_306369469959366.jpeg

Ha szép nagyra nőtt, liszt segítségével nyújtsuk egy kicsit ki, de körülbelül egy centis vastagságot nyugodtan hagyjunk neki! Szúrjuk ki a kerek fánkokat egy pohár segítségével, s már mehetnek is a sütőbe sütőpapírra téve.

received_284067828886886.jpeg

A sütőt előmelegítjük 180°C -ra légkeveréssel. Süssük 10-15 percig, s miután kihűlt díszíthetjük is.

Tipp: Mi a sütőben sütést ajánljuk, mert így nem tudja megszívni magát a tészta sütés közben felesleges olajjal. 

Egészséges máznak ajánlanánk :

1) Krémes mázat készítettünk hat evőkanál görög joghurtból, frissen facsart citromléből, reszelt citromhéjból és 50 gramm eritritporból.

2) Őrölt fahéjat kevertünk össze eritritporral és azzal szórtuk meg az elkészült darabokat. Fahéj azért lehet jó választás, mert segít egyenletesen tartani a vércukorszintet. Díszíthetjük almagerezdekkel ( vagy bármilyen gyümölccsel).

3) Esetleg olvasszatok fel minimum 65%-os étcsokoládét, és mártsátok bele a fánkokat, majd ha még ínycsiklandóbbá szeretnétek tenni, akkor sótlan, morzsolt mogyorót is szórhattok rá.

Íme a három tipp képen is :

received_256609465201086.jpeg

 

Februárban, mikor beköszönt a fánkszezon, ne felejtsétek el az ötleteinket. Addig is kellemes és egészséges sütögetést kívánunk Nektek!

A Napi Nasi Csapata