Sütőtökös pite

Az évnek ezt a szakaszát kifejezetten szeretem, mert szárnyalhat a fantáziám! Évről évre a különféle arcfestések mellett finomabbnál finomabb sütemények receptjét próbálom ki, s ez nem maradt el idén sem. A töklámpás faragás kemény munka, megéhezik az ember közben, így hát kitaláltam, hogy egy igazi amerikai sütőtökös pite receptet bolondítok meg CH csökkentett (magyar) hozzávalókkal! Az alábbiakban tehát ennek a receptjét olvashatjátok az ünnepi különkiadásunkban, Barbi konyhájából.

img-6754.JPG

Hozzávalók:

  • 50 dkg Lowcarb Norbi liszt
  • 1 csomag sütőport
  • egy csipet só
  • 20 dkg Lowcarb eritrit édesítő + 2 evőkanál
  • 15 dkg vaj
  • 2 egész tojás
  • 3-3,5 dl 1,5%-os tej
  • 2 kg sütőtök
  • 50 dkg mascarpone
  • 1 csomag Lowcarb vanilla sweet
  • 5 dkg barna cukor
  • fahéj

Elkészítés:

  1. A sütőtök sütési ideje kb 80-90 perc, ezért érdemes azzal kezdeni!
  2. Keverjünk össze 2 evőkanál eritrit édesítőt egy teáskanál fahéjjal.
  3. A tököt vágjuk fel 8-9 darabra, és szórjuk meg a fahájjas édesítővel.
  4. Tegyük be a sütőbe 30 percre 200 fokon, 30 percre 220 fokon, majd 30 percre 180 fokon.

Amíg sül:

  1. A lisztet, a sütőport, a sót, az édesítőt és a tojást összekeverjük, közben folyékonnyá olvasztjuk tűzhelyen a vajat, s ezt is hozzáadjuk. 
  2. A tejjel ezután lazítjuk a tésztát, kb. 3-3,5 dl elegendő belőle.
  3. Béleljük ki a sütőformánkat/tepsinket a tésztával. Nem szükséges kivajazni, mert a tészta nem tapad bele.

img-6792.JPG

img-6793.JPG

Ha kész a tök:

  1. Egy tálba kanalazzuk bele a sült tököt, adjuk hozzá a mascarponét, 1 csomag Lowcarb vanilla sweet édesítőt, 5 dkg barnacukrot, 1 teáskanál fahéjat.
  2. Mindezt keverjük össze.
  3. Ezután a tészára helyezzük rá a sütőtökös krémet, majd ha hagytunk tésztát, mehet a tetejére is.
  4. Sütőben süssük még az egészet 30 percig.

+1 Tojással kenjük meg a tésztát, amennyiben tettünk a pite tetejére.

img-6794_1.JPG

Ha tetszett a recept, és kipróbáltátok, írjátok meg nekünk a Facebookon vagy Instagramon. Ha kipróbáltatok valami más hullajó receptet, akkor pedig ne tartsátok magatokban, osszátok meg velünk is, hogy kipróbálhassuk!